Kopogtasd ki a stresszt!

A stressz igazi járvány lett. “ Annyira stresszes vagyok!”- mikor mondtad ezt legutóbb? A héten? Ma? Én folyamatosan ezt hallom rengeteg embertől, akiknek szemlátomást ez az alapállapota.

Sok esetben a stressz még be nem gyógyult múltbeli tapasztalatokból ered, amelyek félelem alapú meggyőződéseket eredményeztek a jelenben. Akkor kezdünk stresszelni, amikor az ilyen élmények emlékeit előhívja valami.

Tegyük fel, hogy gyerekkorodban kövérnek neveztek. Most ahányszor csak eljön az étkezés ideje, felzaklatnak az ételek az asztalon, ami stresszt és félelmet kelt benned.

Vagy lehet egy olyan ősrégi, hátráltató hiedelmed, hogy nem vagy jó olvasó. Így amikor megkérnek, hogy hangosan olvas fel valamit, stresszelni kezdesz, ez teljesen letaglóz.

A következőképpen működik a folyamat. Találkozunk egy kiváltó okkal,  ami miatt kortizol (stresszhormon) kerül a véráramba. Bár a kortizol fontos szerepet játszik a test stresszre adott reakciójában, az is fontos, hogy utána lenyugodjunk, különben nem tudunk visszatérni a normális állapotunkban. Sietős, stresszel teli életformánk általában nem biztosítja számunkra azokat az eszközöket, amik a nyugalomhoz kellenek. Így válik a stressz krónikussá, vagyis ilyenkor folyamatosan magas a véráramunk kortizolszintje, ami rendkívül negatív hatással lehet a testre. Az extrém stressz vércukorszint-ingadozáshoz, a koncentráció hiányához, magas vérnyomáshoz, pajzsmirigy elégtelenséghez és számos egyéb negatív tünethez vezethet. A jó hír az, hogy mindannyiunk számára elérhető a stresszmentes élet.

Csak meg kell találnunk azokat a módszereket, melyek bármelyik pillanatban képesek megszabadítani bennünket a stressztől.

A stressz kezelésére én az EFT– (Emotional Freedom Technique) alkalmazom rutinszerűen. Az Érzelmi Felszabadulás Technikája Kopogtatásként is ismert. Az EFT egy pszichológiai akupresszúrás technika, amely elősegíti az érzelmi egészséget. Tapasztalataim szerint a kopogtatás az egyik legjobb módszer arra, hogy egy pillanat alatt képesek legyünk legyőzni az akadályokat. A könyv során több kopogtatás gyakorlattal is fogsz találkozni, amelyek konkrét akadályokat vesznek kezelésbe. 

A mostani gyakorlatot követően e csodálatos módszer, a kopogtatás akár az életed részévé is válhat. Bármilyen felmerülő probléma esetén alkalmazhatod a kopogtatást, akár a munka miatt stresszelsz, akár a magánéletedben érzel némi nyomást, illetve bármi másról is legyen szó.

E gyakorlat során azokat a konkrét pontokat kopogtatod meg, amelyek a tested energia – meridiánjain helyezkednek el. A kopogtatás során minden meridián egy bizonyos szervnek vagy testrésznek felel meg. Amikor stimulálod ezeket a meridiánokat, azt közvetíted az amigdalád ( az agy: “küzdj vagy menekülj” része) felé, hogy nyugodjon meg. Ha az amigdala azt észleli, hogy biztonságban lenyugodhat a stressz azonnal enyhülni kezd.

A konkrét pontok kopogtatással közben az itt olvasható útmutatásom segítségével fogsz megbirkózni azokkal az érzelmekkel, amelyek felmerülnek a stressz kapcsán. Egyszerűen csak kövesd a sorokat és az ábra segítségével derítsd ki, hol helyezkednek el a kopogtatási pontok. Kezdődjön hát a kopogtatás!

Amikor elkezdesz kopogtatni mindig a legfontosabb problémáddal kezdd! Ebben az esetben a legfontosabb probléma a stresszhez kapcsolódik. Alkalmazzuk pl. a következő kijelentést; Stresszelek és túlterhelt vagyok. 

Mielőtt belekezdenénk egy 1-től 10-ig terjedő skálán  értékeld ezt a problémát, amelyen a 10 jelenti a legfájdalmasabb fokozatot. 

A következő példa alapján kopogtasd meg a tested adott részeit, miközben elismétled a javasolt kijelentéseket. Mielőtt elkezdenéd, nézd át az alábbi képen látható kopogtatási pontokat. 

Kezdd azzal, hogy megkopogtatod a kézéledet. Kopogtatás közben háromszor ismételd el a következő kijelentést; 

“ Bár stresszes és túlterhelt vagyok mélyen és teljesen elfogadom magam.” 

Ezután minden pontot nagyjából hétszer kopogtass meg könnyedén!

Addig ismételgesd ezeket az állításokat, amíg valódi megkönnyebbülés nem érzel.

Amikor végeztél, ismét mondd ki hangosan a legfontosabb problémád. Bár stresszes és túlterhelt vagyok mélyen és teljesen elfogadom magam. 

Ismét osztályozd 1-től 10-ig a problémát, és a pontszámot vesd össze azzal, amit a feladat elején adtál neki. 

Ha elszántan végig kopogtattál minden pontot, biztosra vehető, hogy megkönnyebbültél. Az is előfordulhat, hogy mindössze egy perc kopogtatás után 10-ről 2-re esik vissza az érték. Ez az egyik leghatásosabb módszer, amivel azonnal képes vagy leküzdeni az akadályokat. Ne aggódj, ha nem éreztél megkönnyebbülést! Kopogtass tovább! Kellhet egy kis idő, mire hozzászoksz, de meglátod, az elméd és a tested is reagálni fog. Kopogtatásra fel! 

“ Az ősrégi fájdalmakat el lehet engedni pusztán azáltal, hogy megéljük őket. „

Én magam is alkalmazom nap mint nap az immunrendszer erősítésére, korlátok átlépésére, a belső béke megteremtésére.
Lehet, hogy neked is segít. Online is működik. Ismerd meg! Kérj időpontot konzultációra!

Forrás: Gabrielle Bernstein – Mindennapi csodák könyvéből